вторник, 9 април 2013 г.

"ВЪЗВАНИЕ"



( Във: "Възраждане", год. I, № 1, 25 май 1931 г.)


Възвание от НЗПВ във връзка с парламентарните избори от юни 1931 г.


25 май 1931 г.


Българи,

Отечеството е в опасност. Никога обществената и политическата мисъл не е била в такава страшна и убийствена безпътица. Никога трудолюбивият български народ не е бил така жестоко тласкан към глада, мизерията и отчаянието. Хищници от неизброима разновидност под маската на негови "доброжелатели" го тласкат към окончателно опропастяване.

Българи,

Къде е хубавата, щастлива и цветуща България отпреди само 20 години?

Няма радост, няма щастие и доволство - за работника, за земеделеца, за занаятчията, за всички, които ковяха материалното, духовното и общественото си благополучие върху честния свой труд. 

Челото на всички е сгърчено от мъка и страдание.

Няма слънце в душата на никого.

Народът като че ли е повикан да присъства на собственото си погребение.

Българи!

Кой е виновникът за този материален и обществен погром ? Кой доведе Отечеството до брега на пропастта ?

Отговорът е излишен, защото той е в ума и съзнанието на всички, които виждат, наблюдават и разбират. 

В този страшен и трагичен момент само един въпрос се налага:

Ще вървим ли из стария път на отвратителната демагогия, пропита от нечувана алчност за себеобогатяване и пълна забрава на нуждите и интересите на държава и народ, или, събирайки своите последни средства и сили, с бюлетината в ръка ний ще чертаем пътя на истинското народно управление, за да възкресим и пресъздадем нова, национална и заздравена България.

Българи, 

Неспокойният дух на 200 000 българи, паднали за свободата на Бълагиря, сълзите и страданията на хилядите вдовици, сирачета и инвалиди ви зоват на борба за създаване на нова България. Само страхливците и подлеците ще се откажат от тази борба!

Българи,

Националната задруга за политическо възраждане, съзнавайки историческата отговорност за всеки пропуснат момент на неизпълнен дълг, ви зове на борба за изграждане на нова националистическа и щастлива България.

Тя ви сочи пътя на смелите и неизбежни реформи, без които Родината е осъдена да загине безвъзвратно.

Подкрепете я, ако не искате да станете съучастници на погубването на нашата Родина. Гласувайте в предстоящите избори с жълто-черната бюлетина на Националната задруга за политическо възраждане. 

Гласувайте за национална България!

От Централния секретариат на Задругата


Няма коментари:

Публикуване на коментар