вторник, 9 април 2013 г.

"НАШИТЕ ЛОЗУНГИ"



("Програма, устав и лозунги на Национална задруга-фашисти". С., 1933 г., с. 1-6; с. 13-15; в: Поппетров, Н - "Социално наляво, национализмът-напред". С., 2009 г., с. 375-377). 

1933 г.

1. Фашист съм. Признавам, че само фашизмът и основаната от него корпоративна система ще спаси Родината

2. Давам обещание, че ще се боря с всички сили и средства против партийната система на управление, интернационализма и пораженството, които рушат националния дух.

3. Девизът ми е: всичко за държавата, нищо против нея и подчинение частните интереси под тия на българската нация.

4. Ще ратувам за обединението на българското племе и освобождението на българите от чуждо иго.

5. Ще се ръководя от правилото, че политиката е преди всичко морал и родолюбива дейност, а не средство за постигане на лични и егоистични интереси.

6. Унищожаване на унизителния "мирен" договор в Ньой и всички репарационни и довоенни дългове.

7. Всички български граждани трябва да имат равни права и задължения.

8. Държавата е длъжна преди всичко друго да създаде работа и възможност за препитание на  всички свои поданици, а не грижа за безработните под унизителната форма на подаяния. Ако това е невъзможно, чуждите поданици да бъдат заменени в работата им от българи.

9. Всички държавни и общински служби трябва да бъдат заемани само от български поданици. Условията за постъпване на служба трябва да бъдат само компетентност и способност.

10. Частната собственост е свято право на всеки гражданин. Но държавата в интереса на общежитието и на нацията има върху нея правото на  контрол и правото да налага ограничения в начините на използуването й.

11. В интереса на държавата и нацията трябва да не се допуска безграничното забогатяване на отделни граждани, като над определен максимум блага се възложи на същите национални функции.

12. Всеки гражданин има право да упражнява всякакъв занаят и професия. Но неговата дейност в никакъв случай не трябва да  да бъде насочена срещу интересите на държавата и нацията. Държавата може да забрани упражняването на всяко занятие, което вреди на интересите на нацията.

13. Безпощадна борба за изкореняване на лихварството, спекулата, контрабандата, корупцията и паразитността. Създаване специален закон с най-тежки наказания за провинилите се в тия престъпления, без разлика на материалното и общественото положение, което те заемат.

14. Създадените под каквато и да било форма картели, които създават бедствия и ограбват народа, да се унищожат чрез ефикасни санкции  - конфискация в полза на държавата.

15. Създаване национален стопански план, дирижиране - производство, индустрия и търговия и организиране експорта на българските произведения.

16. Да се повърне българската националност на Българската народна банка, която с нсък лихвен процент да кредитира широко търговията, индустрията и занаятчийството.

17. Да се създаде от стопанските съсловия чрез техните корпорации една стопанска строителна банка за даване евтин кредит за строителни, производителни, търговски и занаятчийски цели.

18. На всички земеделци, способни за производство, трябва да им се даде земя. Земите, дадени на училища, общини и черкви, да се превърнат в свободни пасища за добитък, защото тия учреждения дават земите си под наем на безценица и спомагат за унищожаване на скотовъдството.

19. Да се изравни цената на земеделските с индустриалните произведения на базата на истинската цена на произведенията.

20. Всички чиновници и служащи са длъжни да декларират материалното си положение и доходите си.

21. Да се премахнат стопанствата на затворите и да се закрият работилниците в същите, защото те отнемат работата на свободните занаятчии и производители.

22. Да се лишат от пенсия всички състоятелни пенсионери.

23. Да се намалят заплатите на всички висши чиновници.

24. Да се разпредели българската земя на отделни производителни области, като производството от една се пласира в друга  и обратно чрез нормиране и контролиране цените на всички продукти и материали.


Няма коментари:

Публикуване на коментар